Feiten en fabels over afvallen

Het nieuwe jaar is alweer even op weg. Waar je in januari nog veel mensen hoort over goede voornemens lijkt dat in februari en maart alweer een beetje te zijn vergeten. Terwijl het meest gemaakte goede voornemen zo’n belangrijke is om juist op de lange termijn vol te houden. Namelijk: afvallen. Op de tweede plek staat meer bewegen. Met andere woorden: elk jaar nemen we ons weer voor om te werken aan onze gezondheid. Een goed streven! Maar hoe houd je dit vol en voorkom je dat je in 2026 weer hetzelfde goede voornemen uitspreekt? Wij bespreken enkele veel voorkomende feiten en fabels over afvallen.

Bewegen moet om af te vallen

Feit. Als je gewicht wilt verliezen dan moet je meer verbranden dan er binnenkomt. Dit kan door minder te eten dan je lichaam nodig heeft maar ook beweging is van belang. Je verhoogt je energieverbruik en bovendien zorgt het trainen van je spieren ervoor dat je ook in rust meer energie verbruikt.

Ik mag geen suiker meer

Fabel. Je mag zo af en toe best iets meer suiker eten, maar met mate. Suikers heeft je lijf ook nodig maar dan alleen de soorten die van nature in voeding voorkomen zoals in fruit en granen. Snelle suikers zoals in koek, snoep en frisdrank heeft je lichaam nooit nodig. Om je nieuwe leefstijl goed vol te houden is het slim de 80-20 regel aan te houden. 80% gezond en 20% ongezond. Neem bijvoorbeeld 2x per week iets lekkers, zo blijft het bijzonder en houd je het beter vol. Zijn zoete snacks voor jou een verslaving waar je niet van af kunt blijven? Dan laat je het beste suiker helemaal weg, op die manier went je lichaam er aan en wordt het makkelijker.

Ik mag geen vet meer

Fabel. Het is juist helemaal niet goed om vet weg te laten uit je dieet. Niet alleen heeft je lichaam vetten nodig voor de aanmaak van de vitamines A, D, E en K, voor het maken van cellen, de aanmaak van hormonen en voor het maken van gal. Vetten werken ook verzadigend, dat betekent dat je langer vol zit als je maaltijd ook vetten bevat. Uiteraard is het wel verstandig te letten op het soort vet. Verzadigd vet, wat voorkomt in snacks, slagroom, chocolade en ijs is geen goed idee voor je hart en bloedvaten. Onverzadigd vet in noten, pitten, zaden, olijfolie, avocado en vette vis is wel een goede keuze.

Ik moet de rest van mijn leven op mijn voeding letten

Feit. Je hebt de aanleg om zwaarder te worden en als je eenmaal bent afgevallen, is het niet zo dat je automatisch slank blijft. Je zult de rest van je leven gezond moeten blijven eten en veel moeten blijven bewegen om op gewicht te blijven. Als je weer terug gaat naar je oude eetpatroon zitten de verloren kilo’s er zo weer bij.

Ik mag geen aardappelen of pasta

Fabel. Dit is een van de grootste denkfouten die mensen maken bij het afvallen. Aardappelen, pasta en brood zijn geen dikmakers op zich, ze bevatten juist heel veel belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Van de toevoegingen zoals beleg, vet vlees en saus of van te grote hoeveelheden worden de meeste mensen zwaarder, niet direct van aardappelen, pasta of brood zelf. Het is wel zo dat veel mensen er baat bij hebben om de hoeveelheid aardappelen, pasta en brood een beetje te beperken. Ze eten dan meer eiwitten en gezonde vetten waardoor ze zich beter en langer verzadigd voelen. Op die manier kun je makkelijker volhouden.

Veel drinken is belangrijk bij afvallen

Feit. Veel drinken is belangrijk om ervoor te zorgen dat afvalstoffen die worden geproduceerd bij het afvallen snel uit je lichaam worden verwijderd. Daarbij kan een dorstgevoel gemakkelijk worden verward met honger waardoor voldoende drinken helpt om gemakkelijker je nieuwe eetpatroon vol te houden. Daarnaast is veel drinken ook belangrijk als je veel vezels binnen krijgt anders kun je juist last krijgen van verstopping. Water (of thee) is het beste om te drinken.

Ik kan maar beter geen ontbijt nemen

Fabel. Het weglaten van het ontbijt is voor veel mensen geen goed idee als je gewicht wilt verliezen. Je krijgt daardoor juist meer honger en eet waarschijnlijk meer bij een volgende maaltijd. Ook is het risico groter dat je in de loop van de ochtend of middag valt voor calorierijke snacks. Als je gevoelig bent voor obstipatie is ontbijten een must omdat het de beweging van de darm stimuleert en er laxerende stoffen worden afgegeven. Zonder ontbijt is dit effect er minder.

Ik kan het beste maar niet te vaak op de weegschaal staan

Feit. Je gewicht kan gedurende de week erg verschillen. Dit wordt veroorzaakt door je eetpatroon, beweging, het weer en bij vrouwen spelen hormonen ook een belangrijke rol. Daarom kun je het beste één keer per week wegen. Doe dit altijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip, dan is je beeld het meest betrouwbaar. Wil je toch liever dagelijks wegen? Houd dan wel rekening met schommelingen in je gewicht. Je zult na een tijdje merken dat dit normaal is.

Ik mag geen tussendoortjes

Fabel. Ook dit is een veelgemaakt denkfout. Tussendoortjes zijn voor veel mensen juist heel verstandig om te nemen. Ze zorgen ervoor dat trekgevoel wordt voorkomen waardoor er tijdens de hoofdmaaltijden minder wordt gegeten en de behoefte aan snacks minder is. Kies dan natuurlijk wel altijd voor gezonde tussendoortjes, zoals fruit, rauwkost, wat magere zuivel of een handje ongezouten noten.

Variëren met je eetpatroon moet

Feit. Alle verschillende voedingsmiddelen bevatten andere soorten voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar ook binnen een productgroep zijn veel verschillen qua hoeveelheden vitamines en mineralen. Het is daarom belangrijk om goed te variëren, zodat je van alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.

Ik mag na 20.00 uur ’s avonds niet meer eten

Fabel. Dit is een heel bekende waar altijd veel vragen over zijn. Van eten in de avond word je niet perse zwaarder. Het gaat om de totale inname over de hele dag en de keuzes die je maakt. Je wordt te zwaar van meer eten dan je verbruikt. Wel is het zo dat je lichaam ‘s nachts het beste vetmassa kan verbranden. Je bereikt de meest optimale vetmassaverbranding als je 12 uur niet eet en geen calorierijke dranken drinkt. Eet bijvoorbeeld om 20u in de avond nog een gezonde snack en ontbijt de volgende dag om 8u.

Behoefte aan meer tips of persoonlijke begeleiding? Maak een afspraak met een van onze diëtisten.

Afspraak maken