Hoe val je af?

Overgewicht in de huidige populatie is iets wat groeit. Wellicht ervaar jij ook wel de ongemakken van wat extra kilo’s. Eet je simpelweg alleen verkeerd…
Afvallen
avatar
Gijs Meijer
dieetzo team 1

Overgewicht in de huidige populatie is iets wat groeit. Wellicht ervaar jij ook wel de ongemakken van wat extra kilo’s. Eet je simpelweg alleen verkeerd of zijn er nog andere oorzaken die daarop van invloed zijn? Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat afvallen niet gaat zoals gewenst. Er zijn diëten die je in korte tijd veel gewicht doen laten verliezen. Maar wat doet dat met je op de lange termijn?

Waarom diëten vaak niet lukken

Heb je wel eens een dieet gevolgd? En hielp dat dieet je op korte termijn afvallen maar is het je aan het eind van de streep niet gelukt om gewicht te verliezen? Er zijn veel voorbeelden van diëten die je zullen doen afvallen. Denk daarbij aan het Sonja Bakker dieet, Atkins dieet en Cambridge dieet. Het Atkins dieet is bijvoorbeeld gebaseerd op het minder eten van koolhydraten. Koolhydraten, eiwitten, vet en vezels worden ook wel nutriënten genoemd. Door het weglaten van een nutriënt zoals koolhydraten wordt er gemakkelijk een negatieve energiebalans gecreëerd waardoor er hoogstwaarschijnlijk op korte termijn veel resultaat geboekt wordt. Ga maar na als je koolhydraatrijke producten als brood, pasta, aardappelen en rijst moet laten staan, wat kies je dan? Je product keuze wordt geminimaliseerd. Deze diëten worden ook wel crashdiëten genoemd. De oorzaak van het snelle gewichtsverlies komt vaak doordat je veel vocht verliest.  

bosbessen helpen met afvallen

Veel mensen vergeten dat bosbessen je ontzettend kunnen helpen tijdens het afvallen.

Resultaten crash diëten

Wat laten de resultaten van deze diëten op lange termijn zien? Voor veel van dit soort diëten is er geen hard bewijs dat het je op de lange termijn gewicht laat afvallen. Tijdens het volgen van een crashdieet is het belangrijk om je gedrag en leefstijl aan te passen. Want wat vaak voorkomt in de praktijk is dat de kilo’s er weer aanvliegen op het moment dat je stopt met het crashdiëten. Dat komt doordat je terugvalt in het patroon wat je voor het volgen van het crashdieet had. 

Wat werkt wel?

Natuurlijk zijn er manieren om wel blijvend af te vallen! Bij Dieetzo geloven wij er niet in dat je binnen een week jouw eet-en beweegpatroon kan veranderen. Het vergt geduld en doorzettingsvermogen. Door stap voor stap kleine aanpassingen te doen in jouw voedselkeuzes en de mate van bewegen zal je eerder slagen. Die aanpassingen zien er voor iedereen anders uit. Het gaat er tenslotte om dat het een gewoonte wordt om gezondere keuzes te maken en meer te gaan bewegen. Wat denk je dat effectiever werkt? Tegelijkertijd al je ingebakken eetgewoontes veranderen of het stapsgewijs aanpakken van 2 tot 4 eetgewoontes over een langere periode ? Natuurlijk zijn er obstakels in het traject naar jouw einddoel maar bij Dieetzo hebben we daar ervaring mee en helpen we je graag in dat proces!

 

Heeft u een vraag over uw voeding of dieet?

Interessante blogs voor jou

Wat eet je als sporter?

avatar
Gijs Meijer
10 november 2021 Lees verder